DE BIG FOUR DJ

STRATEGIE 

De BIG FOUR DJ is de succesformule voor onze studenten. Het is het fundament waarop ons lesprogramma is ontwikkeld.

DE KUNST VAN HET VAK

De BIG FOUR leermethode is ontwikkeld op basis van onze praktijkervaringen in de afgelopen tien jaar met het opleiden van DJ’s. Wat bepaalt hun succes, en dat van de Nederlandse Top DJ’s?

Wat zijn de kwaliteiten van een top DJ?

TRACK

ONTWIKKEL JE SELECTIE

Een top-DJ beschikt over een unieke eigen sound en stijl. Je gaat met onze coaching je eigen muzikale persoonlijkheid ontdekken en verdiepen. Wat voor type DJ ga je worden? Ga je commercieel draaien of juist eigenzinnig, ben je een crowd pleaser of wil je je publiek vernieuwing bieden? Jezelf muzikaal leren kennen is de belangrijkste stap richting professioneel DJ-vakmanschap

Onderscheidende tracks

Je gaat ontdekken welke genres het beste bij je passen. We bieden je verbreding aan om zo inspiratie op te doen. We duiken de geschiedenis van jouw favoriete genres in om je nummers te laten vinden die qua energieniveau, vibe, en groove het beste bij je passen. We gaan samen bekijken waar je jouw tracks online kunt vinden via ondermeer betaalde muzieksites, podcasts, communities en Soundcloud. 

Onderscheidende waarde

Om de top te bereiken als DJ zul je je moeten onderscheiden op basis van eigen producties. Tijdens de DJ opleiding kan je een begin maken met produceren van eigen werk zoals edits, remixes en mash-ups. Dit is een goede voorbereiding op de Producer opleiding.

TIMING

Flow creëren

Timing gaat over communiceren met je dansvloer, hoe je een boeiend muzikaal verhaal kunt overbrengen. Vergelijkbaar met een spannende film of concert waarbij de variatie in energieniveau de aandacht vast houdt. De kwaliteit van een dj set wordt bepaald door nummerkeuze, maar ook door de samenhang tussen de nummers.

De Dancefloor Matrix

Om flow te kunnen creeren is een goede organisatiestructuur van je collectie essentieel. Je leert werken met onze unieke ‘Dancefloor Matrix’, een systeem waarbij je nummers gaat analyseren en organiseren op basis van genre, energieniveau, sfeer en groove. Hierdoor maak je tijdens je live optredens altijd de juiste keuzes.

Timing en mixing

Timing betekent leren wanneer je een nummer in- en uitmixed. Je leert om je nummers te benaderen vanuit hun energie ontwikkeling en gaat ontdekken wat de beste momenten en mixtechnieken zijn om ieder individueel nummer optimaal te ‘brengen’ naar je publiek.

MIXING

MUZIKALITEIT TOEPASSEN

Wij leren je hoe je techniek aan te passen op het nummer dat je draait en het energieniveau van je het publiek. Een flow-mix heeft bijvoorbeeld een heel andere impact dan een high energy mix. Doel is om ieder nummer optimaal tot zijn recht te laten komen en het energieniveau van je publiek zo te beinvloeden.  

Onderscheidende techniek

Uiteraard leer je de basis technieken zoals drop- en beatmixen, gebruik van EQ, effecten en loops. Maar kom je verder en beschik je over duidelijke stijlkenmerken dan leer je unieke technieken die het beste passen bij jouw geluid. Ben je een techno dj? Dan gaan we werken met bijvoobeeld Ableton Live (Push) in je setup. Ben je meer een credible allrounder? Dan is werken met accapela’s en drop-mix technieken a la DJ Jazzy Jeff een meerwaarde.  

DJ Gear

Om de basis mix technieken te gaan beheersen gebruik je de Pioneer 2000Nexus2 setup. Op een gevorderd niveau leer je omgaan met diverse setups, passend bij jou stijl. Dat kan dus met platenspelers, Traktor, Serato, Ableton Live etc. zijn, alle gear is bij ons aanwezig. Daarnaast leer je met PA-setups te werken zodat je bij live optredens in control bent. 

IMAGE

ARTIST DEVELOPMENT

Als live DJ is het belangrijk dat je energie overbrengt op je publiek. Wij gaan je coachen in podium presence, op basis van jouw muzikale persoonlijkheid. Een DJ als Laid Back Luke heeft een andere uitstraling dan een Richie Hawtin, de essentie is jezelf durfen te zijn op het podium en dat communiceren naar je publiek.

Ondernemerschap

Wij coachen je door een plan van aanpak op te stellen, hoe kom je in kleine stappen naar het doel dat je nastreeft? We kijken daarbij naar je profilering online en offline. We coachen je bij het maken van hoogwaardige content, zoals een bio, logo, mix sets, eigen producties en relevante blogs en posts. We helpen je bij het vormen van een team van mensen die je verder kunnen helpen.

Produceren

Om echt de top te bereiken als DJ is het maken van eigen producties een must. Onze Producer Opleiding volgen is de manier om te leren hoe je kwalitatief hoogwaardige tracks produceert, wij zien dan ook dat leerlingen die dit gedaan hebben inmiddels op hoog niveau actief zijn als DJ/Producer.